Hör tillträdande regionrådets reaktion på nedläggningen av inrikesflyget i Borlänge. Foto: SVT/TT

Nu är det snart slut med inrikesflyg i Dalarna

Publicerad

Efter fredagen den 16:e november kommer det inte finnas några reguljära flyglinjer till och från Dalarna. Holländska AIS Airlines meddelade häromdagen att man lägger ner sin linje mellan Malmö och Borlänge.

I våras lade samma bolag ner linjen Göteborg-Borlänge , på grund av pilotbrist och många inställda turer. Därmed finns det snart ingen reguljär inrikestrafik på Dala airport.

 - Passagerarsiffrorna har visat på en markant vikande trend och enligt min bedömning beror det på att man ställt in många avgångar härifrån, säger Dala airports flygplatschef Per Nordahl.

Länets tillträdande regionråd för regional utveckling, Birgitta Sacrédeus (KD), tycker det är allvarligt att länet snart nu saknar inrikesflyglinjer.

 - Vi är fjärde största exportlänet och näringslivet behöver ha flyget. Och hälso- och sjukvården behöver ha fungerande flygplatser för organtransporter till sjukhusen i Falun och Mora, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer