Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför man prioriterar äldreomsorgen i Smedjebacken: ”Här ska vi bygga ut” visar omsorgsnämndens ordförande Christopher Nilsson (S). Foto: Niki Warden Werning/SVT

Smedjebacken går mot trenden: Satsar när andra skär ner

Publicerad

En majoritet av Sveriges kommuner kommer behöva spara nästa år – framför allt inom äldreomsorg och skola. Men Smedjebacken går mot trenden.

– Vi kommer helt klart känna av 2024, men till skillnad från många andra har vår kommun valt att satsa på äldreomsorgen, säger Christopher Nilsson (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Elva kommuner i Dalarna kommer sannolikt behöva genomföra besparingsåtgärder under 2024, det uppger de i en enkät från SVT. Störst behov av besparingsåtgärder ser kommunerna inom äldreomsorgen.

I Dalarna är det bara Smedjebacken som svarade att det inte kommer krävas besparingar – istället kommer de satsa på de äldre.

”Månar om äldreomsorgen”

I Smedjebacken får samtliga förvaltningar två procent mer i budgeten för 2024. Äldreomsorgen får ytterligare 16,6 miljoner kronor, något som hela kommunen varit med och bidragit till, enligt ordförande i omsorgsnämnden:

– I förskolan är det mindre barn, där har de kunnat möjliggöra lite pengar. Det är så fint att alla förvaltningar varit med och bidragit, säger Christopher Nilsson.

”Befolkningstillväxt”

En restriktiv budgethållning och en befolkningstillväxt som gett ökade skatteintäkter har möjliggjort satsningen på äldreomsorgen.

– Vi får in mer skatteintäkter, därför har det funnits ett utrymme. Äldreomsorgen utmärker sig i och med att det blir väldigt många fler äldre väldigt snabbt, säger ekonomichefen Jonas Källman.

Nu planerar kommunen att bygga ut äldreboendet Solgården – hör hur man lyckats satsa på äldreomsorgen inför det kärva året 2024 i Smedjebacken.

Främsta orsaken att kommunerna måste spara

Avesta: Styrelserna gör underskott under 2023 och styrelserna förväntas hålla budgetramarna för år 2024. Prognosen nu är att det krävs besparingsåtgärder för att klara av detta.

Borlänge: Kommunen behöver ha ett överskott för att kunna finansiera sin investering. Det betyder att kommunen behöver effektivisera sin verksamhet varje år då kostnadsmassan i kommunen med beräknade kostade för löner och pensioner (som nu är väldigt stora) stiger i större takt än vad skatteintäkterna ökar.

Falun: Ökade kostnader både på grund av inflation och högre pensionskostnader. Ökade demografiska behov främst inom äldreomsorgen. Vikande skatteintäkter. Övervältring av kostnader från staten.

Gagnef: Ekonomiskt svåra tider på grund av inflation, räntor och konjunktur.

Hedemora: Lägre intäkter i form av statsbidrag och framför allt högre kostnadsnivå, varav den största ökningen är kommunens kostnader för pensioner.

Leksand: Ökade kostnader för pensioner, inflationen och kostnader som justeras mot KPI, där ökningen av skatteintäkter är lägre än kostnadsökningen. Några av kommunens verksamheter går med underskott och stora negativa nettokostandsavvikelser, vilket innebär att de kostar mer den förväntade kostnaden.

Malung-Sälen: Verksamhetens intäkter tillsammans med skatteintäkter, inklusive intäkter från generella statsbidrag och utjämning, räcker inte för att finansiera ökade kostnader och behov.

Mora: På kortsikt: att uppnå kommunens ekonomiska målsättningar om en ekonomi i balans. På långsikt handlar det om att dagens skattebetalare inte ska ”låna” av den framtida skattebetalare.

Rättvik: Inflationen har gjort att både löner och övriga kostnader har stigit betydligt mer än ökningen av skatter och generella statsbidrag. Statens återhållsamhet med bidrag för att minska inflationen påverkar kommunerna. Vi ser även en tendens att kostnader överförs på kommunerna från andra sektorer i samhället, exempelvis från regionen (kollektivtrafiken, ansvar för färdigbehandlade patienter).

Säter: Ökade externa kostnader såsom kraftigt ökade pensionskostnader och andra kostnadsökningar, samt ökade räntekostnader på grund av höga investeringsbehov i kombination med ökade räntenivåer.

Älvdalen: Hög inflation och höjda pensionskostnader med anledning av nytt avtal och hög inflation.

Källa: SVT:s enkät om kommunernas ekonomi 2024.

Totalt svarade 215 av 290 kommuner i Sverige på enkäten. En majoritet, 68 procent, uppgav att de sannolikt kommer behöva genomföra besparingsåtgärder under kommande år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.