Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna Foto: Lisa Linder Lindberg/SVT

Region Dalarna tar hjälp för att få koll på smittan i fjällen – ”Oroande att turister inte följer restriktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna står i daglig kontakt med Folkhälsomyndigheten för att snabbt kunna införa lokala restriktioner om smittspridningen ökar ytterligare i dalafjällen. Dock krävs det ett regeringsbeslut för att stänga skidanläggningarna och nu tar man hjälp av andra regioner och Folkhälsomyndigheten för att få bättre koll på smittspridningen på skidorterna.

– Om vi ska stänga fjällanläggningarna måste det upp på en högre nivå, på regeringsnivå, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna.

Fjällturister missköter sig när det gäller trängsel, menar smittskyddet i Dalarna. Åtgärder är redan vidtagna i Sälen och Idre där Länsstyrelsen har personal på plats som kontrollerar att rekommendationerna efterföljs.

Reserestriktioner diskuteras för Dalarna

Lokala restriktioner som kan bli aktuella i dalafjällen är reserestriktioner och eventuella reseförbud, men det är en fråga för Folkhälsomyndigheten, menar smittskyddsläkaren i Dalarna.

– Om vi ser en stor smittsprindning i Sälen kan det bli aktuellt med lokala reserestriktioner, säger han.

”Kommer insjukna på samma sätt som om de varit hemma”

Smittskyddsläkaren i region Jämtland Härjedalen har tidigare uppgett att ungefär 15 procent av turister som testats positivt i på skidorter inte blivit smittade på plats utan haft smittan med sig dit. Men Anders Lindblom menar ändå att det är fortsatt tryggt att ha anläggningarna öppna.

– Det får man nog räkna med att när det kommer över 30 000 turister som man räknar med den här veckan i Sälen så kommer de förstås att insjukna på samma sätt som de hade gjort om de varit hemma. Det vi vill se till är att det inte sker en smittspridning i Sälen. Åker man upp och insjuknar och är i sin egen bubbla, tar prov och ser att man har covid-19 och sen åker hem så kan man på det viset se till att det inte blir en smittspridning i Sälen och det är det vi försöker att jobba för, säger han och fortsätter:

– Resande innebär en alltid en risk, oavsett om det är i fjällmiljö eller inte. Därför är det så viktigt att man håller sig i sin egen bubbla och inte har nya kontaktytor under sportlovsveckan, oavsett om man åker till Sälen eller om man åker till stockholm.

I klippet berättar smittskyddsläkaren hur man nu tar hjälp utifrån för att få bättre koll på smittan i dalafjällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.