Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har kämpat otroligt hårt” – följ med Frida Jahncke till bygget av vätgasstationen Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Här byggs Sveriges första vätgaspump för tung trafik – ”stort steg mot klimatneutralitet”

Uppdaterad
Publicerad

Landets första vätgasstation för tung trafik står i Borlänge. Det är åkeriföretaget Maserfrakt som satsar på vätgas som ett steg på vägen till att bli klimatneutrala. Till årsskiftet kommer tankstationen att tas i bruk.

– Den vätgasstation vi nu bygger betyder otroligt mycket, berättar Frida Jahncke som är drivmedelsansvarig på Maserfrakt.

Gasstationen ska tas i bruk till årsskiftet och företaget har köpt in två tunga fordon som drivs av vätgas.

– I dag finns det inte några sådana kommersiella fordon så vi är tidigt ute.

Ingår i Borlänges klimatprojekt

I Borlänge pågår nu projektet ”Klimatneutrala Borlänge 2030” där företag kan delta genom att skriva på ett klimatkontrakt och ska då bland annat arbeta för minska företagets klimatutsläpp. Maserfrakt är ett av de företag som deltar och även om arbetet med vätgasstationen påbörjades innan de skrev på Klimatkontraktet tycker Frida att samarbetet är viktigt.

– Det blir en drivkraft när vi gör det här tillsammans. Stationen är en del i att bli klimatneutrala och vi vill göra det i samverkan med andra företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet