Arkivbild. Foto: SVT

Socialdemokraterna fortsätter att styra i Borlänge – nu med C och L

Uppdaterad
Publicerad

Idag tillkännager Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Omsorg för alla, Centerpartiet och Liberalerna att de bildar en ny politisk majoritet i Borlänge kommun. För de två sistnämnda partierna blir det första gången på 2000-talet som de hamnar i en styrande position.

Borlänge kommun har sedan en lång tid tillbaka styrts av Socialdemokraterna och så fortsätter det att vara även denna mandatperiod.

Men eftersom den tidigare majoriteten i form av S+V+MP+OFA (Omsorg för alla) tappade sammanlagt tre mandat så behövde Socialdemokraterna söka en blocköverskridande överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna för att åter nå upp till de nödvändiga 31 av 61 mandaten.

Vänsterpartiet blir oppositionsparti

I samband med detta hamnade istället Vänsterpartiet utanför den styrande majoriteten, efter åtta år i allians med Socialdemokraterna.

Hela mandatfördelningen i Borlänge kommun:

Majoriteten:

Socialdemokraterna: 20 mandat (-2 jämfört med 2014)

Centerpartiet: 5 mandat (+/-0)

Liberalerna: 3 mandat (+1)

Miljöpartiet: 2 mandat (-1)

Omsorg för alla: 1 mandat (-1)

Oppositionen:

Moderaterna: 12 mandat (+3)

Sverigedemokraterna: 10 mandat (-2)

Vänsterpartiet: 5 mandat (+1)

Kristdemokraterna: 3 mandat (+1)

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.