SOK tror på OS i Sverige – trots hård konkurrens

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen besökte representanter från Sveriges olympiska kommitté, SOK, Falu kommun för att träffa politiker inför ett eventuellt OS 2026. Om ett OS skulle bli av i Sverige ska Falun, enligt planen, stå som värd för backhoppning och nordisk kombination.

– Det är en stor ära för oss att få ha en möjlighet att vara här och få använda den här fantastiska anläggningen med hoppbackarna, det är jätteroligt, säger Richard Brisius, vd för SOK:s OS-bolag.

Falun ligger bra till, enligt Richard Brisius, och det är kulturen, kunskapen och erfarenheten kring vintersport som är det viktigaste.

OS i Dalarna

– Det är ett stort värde för oss internationellt. Det ger trovärdighet i vår ansökan, att man har gjort det här förut och att man vet hur man genomför det, säger han.

Inget ska byggas

Det finns en ambition från Internationella olympiska kommittén, IOK, att minska nyinvesteringar i anläggningar, därför ska inget nytt byggas om OS kommer till Falun.

– Hoppbackarna är ju i väldigt bra skick och det ska inte ändras något inför 2026, utan hela konceptet för IOK är att man ska reducera, kapa kostnader, använda det som finns och inte behöva bygga om, säger Richard Brisius och fortsätter:

– Tidigare skulle man bygga mycket. Den stora stora skillnaden nu är att man inte ska bygga någonting, utan man ska använda det som finns.

Ingen kostnad för Falu kommun

Men hur ser de ekonomiska förutsättningarna ut?

– IOK bidrar själva med huvuddelen, av det som det kostar att genomföra ett OS och paralympics, så vi får ett stort bidrag för att arrangera spelen i Sverige, säger Richard Brisius.

Och för Falu kommun kommer det inte att kosta något, enligt Richard Brisius.

– Nej, Falu kommun är inte involverade i att organisera eller arrangera spelen, som vid andra tävlingar. Det här helt enkelt ett hyresavtal som vi som arrangörer gör med Falu kommun, för att hyra den fantastiska anläggningen som finns här, säger han.

Starta klippet ovan för att höra Richard Brisius om hur ett eventuellt OS i Falun kommer att se ut och hur stor sannolikheten är att det faktiskt blir OS i Falun, och Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Dalarna

Mer i ämnet