Ibrahim Hamad, en av imamerna i Bullermyrens moské, berättar att man vill hyra lokaler tills att nybyggnationen gjorts. Foto: SVT

Söker nya lokaler i väntan på moskébygge

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla skolan i Bullermyren som idag huserar Borlänge Islamiska förbund är en rivningsfastighet. Nu ansöker församlingen hos kommunen om att hyra en ny lokal i väntan på att det planerade bygget av moskén blir klart.

– Byggnaden som vi är i idag är inte godkänd. Den måste rivas enligt kommunen, därför ansöker vi om att i första hand få hyra en lokal tillfälligt, tills vi har byggt en moské, säger Ibrahim Hamad, en av imamerna i Bullermyrens moské.

Församlingen som har funnits i Borlänge sedan 1988 har länge varit trångbodda. I dag har man tvingats dela upp verksamheten på två lokaler, en del av församlingen håller till i en nedlagd livsmedelsaffär i Jakobsgårdarna och huvudförsamlingen finns i en nedlagd skola, en rivningsfastighet på Bulllermyren.

Moskébygget i Borlänge

– Vi har uppmanats av kommunfastigheter i Borlänge kommun om att lämna in en ansökan om att få hjälp med tillfälliga lokaler, eftersom lokalen vi är i nu är utdömd.

Församlingen planerar att bygga en ny moské. Kommunen har utsett en tomt på Hagalund i centrala Borlänge och detaljplaneprocessen pågår just nu. Beslut om detaljplanen väntas under våren.

SVT Nyheter Dalarna har inte lyckats nå Kommunfastigheter hos Borlänge kommun för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygget i Borlänge

Mer i ämnet