Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver ha det här fixat nästa år” – kommunalråden i Smedjebacken och Ludvika är kritiska till det bristande underhållet på järnvägen mellan Fagersta–Ludvika. Foto: Audrey Erath/SVT

Solkurva stoppade tågtrafiken – Ludvika och Smedjebackens kommunalråd kritiserar underhållet

Uppdaterad
Publicerad

Sommarvärmen orsakade en solkurva på rälsen mellan Fagersta och Ludvika och i flera dagar hänvisades pendlare till buss i väntan på att spårfelet skulle åtgärdas. Kommunalråden i Ludvika och Smedjebacken ser det här som ett kvitto på det bristande underhållet på järnvägen. 

Under några dagar när temperaturerna var som högst kördes tågen på sträckan ner mot Västerås med reducerad hastighet, i förebyggande syfte, eftersom risken för solkurvor var hög.

– En standard på en järnväg idag ska ju inte behöva innebära reducerad hastighet. Ska vi kunna bygga hållbart framåt så måste man ha en stabil infrastruktur, säger Leif Pettersson (S), kommunalråd i Ludvika.

Rälsen längs med Bergslagspendelns sträckning Västerås–Ludvika har rustats i etapper. Men mellan Fagersta–Ludvika har ännu inget hänt. I en utredning från i fjol konstaterar Trafikverket att det behövs åtgärder för 430 miljoner för att komma tillrätta med det eftersatta underhållet.

Rönning: ”Ett sätt att säga att man misskött det här”

Mitt emot Leif Pettersson i vänthallen på Ludvika station sitter kollegan Fredrik Rönning (S), kommunalråd i Smedjebacken.

– Det är klart att man måste ha tålamod när det kommer till infrastruktur. Men när Trafikverket själva konstaterar att det är ett eftersatt underhåll på banan, så är det för mig ett sätt att säga att man misskött det här, säger han.

Så här svarar Trafikverket på kritiken om det eftersatta underhållet.

På torsdagsmorgonen var spårfelet åtgärdat och trafiken ska rulla på som vanligt igen.

I klippet: ”Behöver ha det här fixat nästa år” – så påverkas Smedjebacken och Ludvika av bristande underhåll på Bergslagspendeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet