Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fynd från gravar tyder på att det borde ha funnits en bosättning på Sollerön under järnåldern. Hör mer om sökandet och se hur markradarn arbetar i klippet. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Här söks Solleröns vikingahus med markradar – arkeologer hoppas hitta kultplats

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan är det tätt mellan arkeologerna på Sollerön där hembygdsföreningen med flera nu gör en satsning för att hitta underjordiska spår av bebyggelse från järnåldern.

– Berättelsen om Solleröns vikingatid ska förmedlas till bofasta och också locka framtida turister att komma hit, säger ordföranden i Hembygdsföreningen Håkan Grudd.

Man vet sedan tidigare att Sollerön var tidigt bebyggd eftersom Dalarnas största vikingatida gravfält finns där. Efter år av planering och försesening pågrund av pandemin är nu många arkeologer på plats för att följa den markradarundersökning som man hoppas ska avslöja spår av tidigare bebyggelse.

Hoppas hitta kultplats

Syftet är bland annat att ge en bild av av järnålderns samhälle och om det funnits en kultplats och en större bosättning. Undersökningen sker helt ovan jord och har tillstånd från markägare och Länstyrelsen.

– Jag vill se den som den första i en serie där vi med toppmodern teknik bygger upp kunskapen om vår fornhistoria. säger Håkan Grudd som ser fram mot presentationen av veckans undersökning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hittar vi något här kan det mycket väl vara kopplat till kulten under vikingatiden”, säger arkeologen Mathias Bäck som ser en plan yta sydväst om platsen för ett meteltida kapell som ett av de intressantaste områdena att undersöka. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.