Jessica Johansson har inte fått något stöd från kommunen när hennes son varit sjuk. Foto: Helena Wrete/SVT

Sonen mår psykiskt dåligt – familjen har inte fått stöd av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

När 19-årige Adam började må riktigt dåligt psykiskt gjorde mamman Jessica Johansson allt hon kunde för att sonen skulle få rätt hjälp. Själv fick hon ingen hjälp. I stället fick hon en lättare depression och utmattningssyndrom.

Hon önskar att kommunen hade stöttat.

Vi har tidigare berättat om 19-årige Adam som upplever att han inte får den hjälp han behöver från psykiatrin. Mamma Jessica Johansson har kämpat för att påskynda en utredning – och själv gått in i väggen.

Jessica Johansson är frustrerad över situationen och berättar att hon inte fått någon som helst information om att hon själv hade kunnat få hjälp från kommunen; så kallat anhörigstöd.

Dalarna – Psykiatrin i länet

– De har inte hjälpt oss över huvud taget. Jag vet inte ens om de har någon hjälp att erbjuda, säger Jessica Johansson.

Jessica Johansson tycker att informationen om att anhöriga kan få hjälp borde vara tydligare.

– Att behöva leta efter hjälp till oss andra i familjen har aldrig fallit mig in. All tid och ork har gått åt att bråka om rätt hjälp till honom.

Kommunen håller med om bristerna

Gunilla Klingh, verksamhetschef på socialförvaltningen i Rättvik, håller med om att kommunens information varit bristfällig.

– Just nu är vi i ett vakuum efter att vår samordnare slutat i början av året. Jag hoppas den här mamman ringer mig, så vi kan reda ut var det gått fel, säger hon.

I klippet ovan berättar Jessica Johansson mer om vad hon varit med om under tiden sonen mått dåligt.

Här svarar verksamhetschefen mer på kritiken kring stödet till anhöriga.

Har det funnits hjälp att få när du eller någon annan mått dåligt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Psykiatrin i länet

Mer i ämnet