Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snöröjare i Sälenfjällen tvingas nu använda grävmaskin med specialplog för att få bort snömassorna. Maskinföraren Henrik Lind berättar om den ovanliga åtgärden efter helgens snöoväder i området. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Specialmaskiner krävs för att få bort all snö i Sälen

Publicerad

Det är nu så mycket snö i Sälenfjällen att det på sina håll krävs specialmaskiner för att få bort snömassorna från vägarna.

– Snöplogen tar sig inte fram längre, säger maskinföraren Henrik Lind.

Efter helgens snöoväder över fjällen i Sälen arbetar nu maskinförare intensivt för att få bort snömassorna på de smala vägarna mellan fjällstugorna.

I området Hemfjällstangen var det redan innan uppemot 1,5 meter snö i terrängen.

Spårare tog sig inte fram

– Sen kom det en halvmeter snö till. Vi tänkte köra längdskidspåren dagen efter men vi tog oss inte fram med skotern då för plogvallarna var 2,5 meter höga, säger Lisa Johansson Saadio som bor året runt i stugområdet.

De som röjer snö i Hemfjällstangen tvingades under tisdagen använda en grävmaskin med en monterad snöplog för att skyffla undan snön.

Befarar att det kommer ännu mer snö

– Vi måste nå längre ut åt sidorna för att få bort all snö för plogbilen. Det kan ju komma ännu mer snö, säger Henrik Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.