Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför man vill införa aktivitetsplikt i Borlänge? Hör Christer Navjord (M) svara på tre frågor om detta i videoklippet. Foto: Johan Lundahl

Språkträning och föreningsarbete – Borlänge inför aktivitetsplikt vid försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge kommun vill att fler ska ut i arbetslivet – och blir snart den andra kommunen i landet att införa aktivitetsplikt för personer med försörjningsstöd.

Drygt 600 personer kommer omfattas av kommunens aktivitetsplikt. De ingår i den grupp, av runt 1 250 personer, som idag får försörjningsstöd från Borlänge kommun.

Personer som är sjuka eller har sociala hinder kommer inte att omfattas av aktivitetsplikten – däremot personer som är helt eller delvis arbetslösa och skulle kunna arbeta om de hade ett jobb att gå till.

AI i Dalarna

– Det är många i samhället som far illa och det måste vi hantera, säger Christer Navjord (M), vice ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden i Borlänge.

Vad händer om man inte vill utföra aktivitetsplikt?

– Vi kommer att följa socialtjänstlagen och titta på vad man får göra enligt den. Men redan i dag finns ju sanktioner och man kan nekas försörjningsstöd.

”Utgår från att vi kommer att hitta aktiviteter”

Vilka typer av aktiviteter det kommer att handla om är ännu inte klart. Men planen är att det ska bidra till att höja kompetensen, det kan komma att handla om språkträning, praktik, yrkesutbildning eller uppdrag inom föreningslivet.

– Jag utgår från att vi kommer hitta aktiviteter som inte någon uppbär lön av idag. Det handlar främst om kommunala verksamheter men eventuellt kan det också ordnas aktiviteter vid de kommunala bolag som finns, säger Christer Navjord.

Bara en kommun har aktivitetsplikt

Borlänge är tidigt ute med att införa aktivitetsplikt, bara en kommun har det sedan tidigare – år 2022 infördes det i Eskilstuna kommun.

Senast i juni nästa år ska aktivitetsplikten vara införd i Borlänge. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI i Dalarna

Mer i ämnet