Statsvetaren: ”Regionval hamnar i skymundan”

Publicerad

Att hålla riksdags-, kommun- och regionval på olika dagar skulle kunna lyfta och lägga mer fokus på regionfrågor. Det tror Ulf Hansson som är statsvetare vid Högskolan Dalarna.

En Novus-undersökning som SVT Dalarna gjort i samarbete med Uppdrag granskning visar att vetskapen om vem som har huvudansvaret för sjukvården i regionerna är låg. Vilka politiker som styr är det inte heller så många som har koll på.

Trots det hamnar sjukvårdsfrågorna i topp gång på gång när Novus gör undersökningar om vilken politisk fråga som är viktigast.

Regionvalet 2022 Dalarna

Statsvetaren Ulf Hansson lyfter möjligheten att dela upp valen till riksdag, region och kommun som en sätt att låta regionfrågor få större utrymme.

– Kommunval och regionval hamnar lite i skymundan och många statsvetare argumenterar för att vi ska ha skilda valdagar, säger Ulf Hansson.

Regionrådet Sofia Jarl (C) tror dock inte att det är rätt väg att gå för att få fler intresserade av regionvalet.

– Jag är inte säker på att det är lösningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet