Steampunkfestival till Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om viktoriansk sciencefiction som kommer till Gävle i sommar.

Just nu pågår förberedelserna till en Steampunkfestival vid järnvägsmuseet. Det gamla ångloket från 1907 dekoreras med snirkliga sidostycken, frampolerad mässing och gulddetaljer för i juli skall det ha förvandlats till något som är hämtat ur Jules Verne eller Mary Poppins. Järnvägsmuséet  har lånat ut loket för att det skall kunna köras som en del i festivalen.

– Det är om man tänker sig en alternativ utvecklig av vår värld, där man stannade vid den teknologiska nivå som man hade på sent 1800-tal, ångteknologi till exempel, berättar Kristin Thorrud, arrangör för Stempunkfestivalen.

– Det är en dåtid som vi ändrar på eller en framtid vi skulle kunna haft nu. Det är egentligen en fantasi för mig. Vad hade hänt om en så enkel sak som att tågbredden hade varit det dubbla och tågen hade varit 5.10 breda? förklarar Erik Andersson, som ansvarar för lokprojektet.

Steampunken hämtar sin inspiration i kugghjul, hattar, luftskepp och maskiner, där blandningen mellan robust och propert är karaktäristiskt och att man utsmyckar sina redskap.

I sommar skall alltså festivalområdet fyllas med utställningar, föreställningar, workshops med mera. Till exempel en fysikershow inspirerad av Nikola Tesla, självförsvar för gentlemän, en teduell och en 1800-talsbal. Allt riktar sig till en bred målgupp av besökare, inte bara den inbitna steampunknörden.

– Festivalen i Gävle ska bli lika självklar som medeltidsveckan är på Gotland. Jag ser en fruktansvärd potential, dels med muséet och alla tåg som finns här, men framförallt med miljön, säger Erik Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävledala: Steampunkfestivalen i Gävle

Mer i ämnet