Här prisas Stig av Henrik Stenson, en av Sveriges främsta golfspelare. Hör ”Stickan” berätta om kampen för att komma tillbaka till golfbanorna. Foto: Per Nilsson & Alfred Jakobsson/SVT.

Stig Olsson från Falun – årets förebild bland paragolfare

Uppdaterad
Publicerad

Paragolfaren Stig ”Stickan” Olsson från Falun fick 2012 höra att han aldrig skulle kunna spela golf igen.

Stickan bevisade motsatsen och tidigare i somras prisades han av Henrik Stenson foundation som årets paragolfare och förebild.

– Om jag kan spela golf, jag som är lam i vänstra sidan och blind på högra ögat – ja då kan alla spela golf, säger Stickan.

Banor tillgänglighetsanpassas

I Dalarna finns det ett 15-tal golfare med funktionsvariationer som brukar samlas för en serie små paragolftävlingar varje sommar. Gruppen blir större för varje år och i takt med det får paragolfarnas behov också mer gehör från banägare och kommuner.

– Här på Samuelsdals golfklubb i Falun har vi till exempel fått fler golfbilar så att man kan ta sig runt banan, bredare broar och tydliga bankartor så att det är lätt att hitta, förklarar Sven Olsson från Samuelsdals paragolfkommitté.

”Det finns ingen ramp”

Men det finns fortfarande flera områden med förbättringspotential:

– Det finns ingen ramp upp till toaletterna här än, men ritningarna är klara så snart ska det bli av, hoppas Sven.

I videoklippet hör du Stig berätta om stroken 2012 som gör att han numera bara kan svinga golfklubban med en arm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.