”Vi känner inget stöd från kommunen” – Hör Hans Horm beskriva situationen i Fredriksberg. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

”Social dumpning” fortsätter – nu kräver Fredriksbergsbor åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Social misär, inbrott och skadegörelse. I Fredriksberg har stöket den senaste tiden eskalerat enligt boende i samhället. Ortsbor vill nu att Ludvika kommun på allvar tar tag i problematiken.

– Det har kommit mycket nytt folk från andra kommuner och det har blivit mycket stökigare, säger Hans Horm som tidigare varit engagerad på RIA med att hjälpa missbrukare.

Fredriksberg var en av de orter som omnämndes när SVT:s Uppdrag Granskning i vintras uppmärksammade ”social dumpning”, det vill säga att kommuner på andra håll i landet hjälper människor med sociala problem att flytta till en annan kommun.

I Fredriksberg har den typen av inflyttning fortsatt, hävdar ett tiotal ortsbor som SVT träffat. En anledning är möjligheten till billig hyra i gamla hyreshus på orten.

– Byn far väldigt illa, säger Hans Horm som skattar att det finns cirka 65 människor med missbruksproblem på orten.

Han vill som många andra ortsbor att Ludvika kommun nu mer aktivt ska ta tag i de problemen.

– Det borde finnas sociala fältarbetare här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.