Räddningschefen listar anledningarna till färre trafikolyckor i norra Dalarna Foto: Patrik Qvicker

Stor minskning av trafikolyckor i norra Dalarna

Publicerad

Antalet trafikolyckor i norra Dalarna minskar kraftigt. I de flesta kommunerna har det inträffat mer än 30 procent färre trafikolyckor på bara ett år.

– Folk tar det lugnare på vägarna nu, säger Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun.

Brandkåren norra Dalarna som är ett samarbete mellan Älvdalen, Mora, Orsa, Vansbro och Leksands kommuner hade under 2020 totalt 129 trafikolyckor. Det kan jämföras med 191 trafikolyckor under 2019. En minskning på mer än 32 procent.

– Jag tror att folk i allmänhet tar det lugnare nu i coronatider. Man är också ute och åker mycket mindre, säger Johan Bodins vid Brandkåren norra Dalarna.

Även i Malung-Sälens kommun har trafikolyckorna minskat. Då har det ändå, trots coronapandemin, periodvis varit mer trafik där än tidigare år. Främst turisttrafik till och från Sälenfjällen. Där är det en mer långsiktigt minskande trend. Under 2020 var det 42 trafikolyckor i Malung-Sälen. Att jämföra med 2018 då det var 58 olyckor. En minskning på drygt 27 procent.

– Jag tycker att folk i dag mer accepterar att vi ibland har långa köer upp till fjällen. Man gör inte samma vansinnesomkörningar som tidigare, säger Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.