Stor omorganisation av grundskolan föreslås i Avesta

Publicerad

Bildningsförvaltningen i Avesta kommun föreslår en stor omorganisation av Avestas grundskolor. Förslaget innebär bland annat att mellanstadieskolan i Lund läggs ner.

I en film på Avesta kommuns hemsida presenteras förslaget. Tanken var att presentera det vid personal- och föräldramöten, men läget med coronasmitta gjorde att man tänkte om.

Förslaget baseras på tre punkter – goda resultat, likvärdiga möjligheter och god ekonomi – som sägs vara baserat på grundskolans tre huvuduppdrag. I filmen sägs grundskolan stå inför stora uppmaningar inom alla uppdragen.

Enligt siffror som kom i höstas från Skolverket är Avesta den kommun där minst andel niondeklassare klarar skolans kunskapskrav.

”Största förändringen som gjorts”

I filmen från Avesta kommun beskrivs bland annat en obalans i hur stora skolklasserna är och hur de är uppbyggda. En del i strategin som presenteras är att göra skolklasserna jämnstora för att kunna fördela lärare bättre mellan klasserna och utöka antalet behöriga lärare. Ett av målen är att mellanstadieklasserna ska bestå av 23-24 elever, vilket ska ge färre klasser totalt.

– Det här är den största förändringen som gjorts någonsin i grundskolan i Avesta skulle jag tro, säger Mikael Westberg, ordförande för bildningsstyrelsen i Avesta.

Ska spara åtta miljoner

Förslaget ska enligt Avesta kommun innebära besparingar på drygt åtta miljoner kronor i personal- och hyreskostnader.

Nu har kommuninvånarna fyra veckor på sig att komma med synpunkter. Frågor och synpunkter kan skickas till kommunen via mejl. 8 maj sammanträder bildningsstyrelsen för att ta ställning till förslaget. Går det vidare därifrån är planen att ta ett beslut i kommunfullmäktige 15 juni.

Förändringar som föreslås

By skola, Krylbo skola och Markusskolan blir lågstadieskolor (F-3). I dag är samtliga F-6-skolor.

Bergsnässkolan blir en mellanstadieskola (åk 4-6). I dag är detta en F-6-skola.

Lund skola läggs ner, undervisningen läggs i andra skolor. I dag hålls undervisning i åk 4-6 i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.