• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Foto: TT / Bengterik BuskVisa alla (8)
Visa alla (8)

Kyrkklockor störde Jimmie Åkessons (SD) tal i Falun

Publicerad

Just när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade börjat tala på Stora Torget i Falun gick kyrkklockorna i gång.

Det var kring lunchtid på lördagen som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle hålla sitt valtal på Stora Torget i Falun. Besöket omgärdades av stor polisbevakning.

Precis när Jimmie Åkesson ställt sig bakom podiet och inlett sitt valtal gick kyrkklockorna gång. De ljöd sedan oavbrutet i minst 25 minuter.

Polisen tolkade det hela som en protest mot talet och gick in i kyrkan för att försöka få stopp på klockringningen.

Men någon protest från kyrkan var det inte.

– Det är säkert en protest från någon, men inte från kyrkan, säger kyrkoherde Thorhallur Heimisson på telefon till SVT Gävledala.

Mitt i kyrkan, bland kyrkbänkarna, finns ett ljudbord varifrån vaktmästaren sköter ljudet i kyrkan. I det ljudbordet finns också ett system där kyrkklockorna kan startas.

När det inte är något i kyrkan fäller man ner ett lock över ljudbordet och låser det. Nu hade någon skruvat upp locket för att komma åt klockringningen.

– Det är ganska enkelt att starta kyrkklockorna. Men det är alltså någon som har brutit sig in i systemet där man sätter igång kyrkklockorna och skruvat bort locket, säger Thorhallur Heimisson.

– Jag var på annat håll när det här hände och ska hålla i en vigsel klockan 14.00, jag är lite upprörd över allt som har hänt, säger han.

Enligt polisen var det cirka 250 personer som besökte Åkessons valtal. Ett 40-tal personer vände ryggen till i en tyst protest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 - Gävledala

Mer i ämnet