Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tullare Josefine Norell berättar om att tullen i Idre nu utökar sin verksamhet. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Stor satsning på tullen i Idre – har gått från ifrågasatt till växande

Uppdaterad
Publicerad

Nu görs en storsatsning på tullen i Idre.
Från att flera gånger varit nedläggningshotad görs nu flera nyanställningar vid stationen som får ett utökat uppdrag i norra Dalarna.
– Vi ska jobba fler av dygnets timmar och då behövs mer folk, säger Josefin Norell, gruppchef vid tullen i Idre.

Två nya tulltjänstemän har anställts. De börjar sin utbildning under nästa månad och i slutet av året väntas de i vara tjänst i Idre som då får totalt sex tulltjänstemän.

 - Det är ett konstant flöde av varor över gränsen och vi hinner inte vara med överallt. Nu ska vi kunna vara på flera platser, säger Josefin Norell.

Flygplatsen nytt uppdrag

Satsningen som gäller Tullverket i hela landet beror främst på det ökande flödet av vapen, droger och smuggelgods över gränserna.

Ett av de nya uppdragen för tullen i Idre blir att kontrollera internationella passagerare vid den nya flygplatsen i Sälen. Det handlar då inledningsvis om flygningar från London som väntas komma igång de närmaste veckorna om flygplatsen blir internationellt godkänd.

 - Vi jobbar ju med underrättelseverksamhet och ska göra kontroller när vi tycker att det är motiverat. Men hur ofta det blir och när berättar vi ju förstås inte, säger Josefin Norell.

Tullaren Josefine Norell berättar mer om verksamheten i klippet ovan.

Tullverket och restriktionsvaror

Visa

Tullverket ska bekämpa smuggling av varor som är förbjudna att föra in till Sverige (till exempel narkotika), och kontrollera varor med villkor för införsel (till exempel alkohol, tobak, läkemedel och vapen, så kallade restriktionsvaror).

Ett villkor för in- eller utförsel av vissa varor kan vara att du måste anmäla den till Tullverket vid gränspassage.

Det här innebär att alkohol, tobak, narkotika, läkemedel och vapen är exempel på varor som inte får föras in i Sverige hur som helst. Om Tullverket påträffar en sådan vara de antingen ta varan i beslag eller omhänderta den.

Källa: Tullverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer