Demonstranter vid första maj i Borlänge 2016 Foto: TT

Större antal demonstranter väntas

Uppdaterad
Publicerad

I dag tågar flera olika organisationer i samband med första maj-demonstrationer i Falun. Polisen väntar sig ett liknande scenario som i Borlänge i fjol, med skillnaden att ett större antal deltagare väntas i Falun.

Följ SVT:s direktrapport från första maj i Falun här.

– Vi förutser att det kan bli ett ökat antal deltagare på alla allmänna sammankomster, men hur många vågar jag inte gissar på,säger Patrik Åkerlund som jobbar med insatsledning hos polisen.

Dalarna – 1 maj i Falun

Vid första maj i Borlänge förra året deltog uppskattningsvis 1.600 personer i olika demonstrationståg. Fler deltog dock vid de samlingsplatser där det hölls tal och genomfördes uppträdanden.

Mer folk i år

Polisen sammanfattade händelsen förra året som mycket folk men relativt lugnt.

I år kan det bli fråga om ännu mer folk som rör sig i ett Falun, som just nu till vissa delar spärrats av i samband med ombyggnaderna till å-rummet.

LÄS MER: Så demonstreras det 1 maj i Falun

Polisen har tagit höjd för eventuella konfrontationer mellan olika grupperingar. Bland annat har ett område i anslutning till Nordiska motståndsrörelsens tåg och en stor del av centrala Falun klassats som paragraf 24-område, vilket bland annat innebär att polisen kan:

– Neka inträde till ett avspärrat område om personen utgör risk för ordningen

– Den som med oväsen eller på annat sätt stör det tillståndsgivna mötet kan komma att rapporteras för brottet ”störande av allmän sammankomst”.

– Framförs åsikter vid mötet eller uppvisas symboler som faller inom ramen för brotten ”hets mot folkgrupp”, ”förolämpning” eller ”förtal” kommer Polisen att upprätta anmälningar om detta.

Begränsningar i trafiken

Det kommer att råda allmänna begränsningar i framkomligheten under 1 maj. Flera stora parkeringar och gator kommer att stängas av, enligt Falu kommun.

Landstinget Dalarna går under 1 maj-demonstrationerna upp i stabsläge. Det innebär bland annat att en sjukvårdsledningen håller koll på läget och vidtar nödvändiga åtgärder om det skulle behövas.

Akutmottagningen i Falun och Tiskens vårdcentral har extra personal på plats och en extra ambulans är i tjänst.

– Vi har ett bra samarbete med polis, räddningstjänst och andra myndigheter och förväntar oss ett lugnt första maj, men vi finns tillgängliga om det uppstår behov av hälso och sjukvård, säger Ingela Boberg, beredskapssamordnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj i Falun

Mer i ämnet