Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En utsatt kår” – hör Parul Sharma vid Institutet mot mutor svara på tre frågor om mutbrott efter att det blivit känt att en polis i Dalarna sitter frihetsberövad. Foto: Institutet mot mutor/SVT

Stora konsekvenser om misstänkt polis i Dalarna döms för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

I veckan blev det känt att en Dalapolis misstänks för mutbrott. Något som är mycket ovanligt i Sverige – men desto allvarligare då de moraliska kraven på poliser är högre än för andra offentligt anställda. Det menar Parul Sharma, tf generalsekreterare vid Institutet mot mutor (IMM).

– Det har varit många fall gällande ordningsmakten och främst då kriminalvården de senaste fem åren. Sett ur ett samhälls- och medborgarperspektiv är det samma sektor som polisen, säger hon.

Även bygg- och fastighetsbranschen samt vården har framträtt som problemområden. Enligt Parul Sharma är de områden där det begås mutbrott en blandning av offentlig och privat sektor.

Dalapolisen och muthärvan

De mest mutbara i Sverige

Det är oftast i mötet mellan det offentliga och det privata som det uppstår relationer som kan leda till korruption. IMM har tagit fram en typisk profil utifrån vilka personer som framträtt vid misstankar om mutbrott under 2022.

– Det är en 42-årig man på en chefsposition som arbetar inom privat sektor. Han är oftast givare av en muta till någon som jobbar inom offentlig sektor. Mottagaren vid offentlig sektor är också en man i 42-årsåldern.

Ökat tryck på polisen

– När vi befinner oss i en samhällsbild där våld, hot och gängkriminalitet frodas dagligdags måste förtroende för polisen vara högt för att de ska mäkta med. Så att det nu sker en misstanke vid polisen om en grov muta är mycket olyckligt, säger Parul Sharma.

Det aktuella brottet har enligt häktningsframställan begåtts på en adress i Gävleborgs län där det ligger ett företag som har en verksamhet kopplad till polisens arbetsuppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalapolisen och muthärvan

Mer i ämnet