Vaccinationssamordnaren Olof Ehrs om hur det ser ut med coronavaccineringen. Foto: Jessica Hansson/SVT och Jonas Ekströmer /TT

Äldre i större kommuner i Dalarna får vänta längre på vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Det är skillnad på hur långt de 15 dalakommunerna har kommit med coronavaccineringen. Det visar en kartläggning som SVT Dalarna gjort. De som bor i större kommuner får vänta längre på vaccin jämfört med de personer som bor i mindre.

De allra flesta kommuner i Dalarna börjar sakta men säkert gå in i vaccinationfas 2, vilket innebär att de är i princip klara med personer som bor på särskilda boenden och de som har hemtjänst. Men i de större kommunerna såsom Falun, Mora, Ludvika och Borlänge har man inte kommit lika långt.

– Vaccinationsdoserna fördelas lika mellan de olika kommunerna utifrån befolkningsmängd 70+. Men när man fördelar vaccinen lika så blir följden att de större kommunerna inte hinner lika långt i vaccinationsfaserna som de mindre på grund av tillgången till vaccin. Den 18/2 hade vi endast fått 48% av de doser som regionen utlovats, vi har kapacitet att vaccinera fler men vi saknar vaccin, säger Dalarnas vaccinationssamordnare Olof Ehrs.

Coronaviruset i Dalarna

I SVT:s granskning så sticker exempelvis Mora kommun ut, där ska regionen nu i vecka 8 börja vaccinera hemtjänst i eget boende. Men de mindre kommunerna  Rättvik, Vansbro och Älvdalen är redan färdiga sedan två veckor tillbaka.

– Vi är en större kommun men allt går ändå enligt planerna. Vi är i mitten på fas 1 och alla på särskilda boenden och de flesta i personalen som gör hembesök har fått två doser av Pfizer. Vi har till punkt och pricka planerat utdelningen av doserna så att vi inte ska få några slattar över, säger Kerstin Sandgren som är medicinsk ansvarig i Mora.

Faser vaccinering:

Fas 1:  

• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen.

• Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer som bor på särskilda boenden eller har hemtjänst.  

• Hushållskontakter – vuxna som lever tillsammans med någon som har hemtjänst.  

Fas 2:

• Personer som är 65 år och äldre.

• Personer som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation, dialysbehandling och deras hushållskontakter.

• Personer som är 18 år och äldre som har LSS.

• Personer som är 18 år eller äldre inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära patienter och omsorgstagare.  

Fas 3:

• Personer i åldern 60–64 år samt 18-59 med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en riskökning.

Riskökning: Så som KOL samt svår och instabil astma, de med Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni.  Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).  Kronisk lever- eller njursvikt. Diabetes typ 1 och typ 2.  Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling. Downs syndrom.

• Personer med tillstånd som innebär svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder.  

Fas 4:

• I den fjärde och sista fasen inkluderas personer 18 år och äldre och som inte prioriterats i tidigare faser. Om brist på vaccin skulle uppstå bör prioritering ske utifrån ålder och socioekonomi.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet