Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet förklarar Jenny Lindqvist, chef för elevhälsan i Säter, hur viktig skolhälsan är för eleverna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stora skillnader i länet för elevhälsan – Säter lägger mest pengar

Uppdaterad
Publicerad
I Dalarna så sticker Ludvika ut som en av de kommuner där kostnaden per elev och år inom skolhälsan är lägst i länet, 1560 kronor per elev, enligt Skolverkets statistik. Säter ligger högst, där kostar elevhälsan 6500 kronor per elev, enligt Skolverkets statistik.

I Säter har man valt att satsa på elevhälsan genom att anställa fler resurser.

– Vi har valt att satsa på elevhälsan och vi jobbar mycket förebyggande. Vi har också en skolsköterska per område, vilket kanske inte alla kommuner har, säger chefen för elevhälsan i Säter, Jenny Lindqvist.

Foto: Nyhetsbyrån Siren.

Reglerat i skollagen vad som ingår i elevhälsan

Totalt sett står elevhälsan för drygt tre procent av den kommunala grundskolans kostnader.

– Det finns reglerat i skollagen vad som ska ingå i elevhälsan, men hur man utför det ser olika ut, säger Eva Hjörne, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

– Man måste jobba på ett annat sätt och det är det som skolorna har haft lite svårt med, för de har inte vetat riktigt hur man ska göra, säger Eva Hjörne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer