Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vår reporter Lisa Linder Lindberg rapporterade från platsen i närheten av Skeberg utanför Leksand. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Helikopterolycka utanför Leksand – en man omkom

Uppdaterad
Publicerad

En helikopter havererade söder om Leksand under tisdagsförmiddagen. Ett stort räddningspådrag har pågått på platsen med räddningstjänst, ambulans, polis och räddningshelikoptrar. En man i 65-årsåldern omkom i olyckan, två personer vårdas för svåra skador.

Larmet kom vid 11.15. Vid 12-tiden bekräftade SOS Alarm att man hittat en helikopter, i närheten av Skeberg i Leksands kommun.

– Vi gick upp med drönare där och vi har hittat en helikopter, säger SOS Alarm.

Exakt vad som hänt är oklart. Helikoptern har setts tappa höjd och gå ner i skogen, berättade Anders Lasses, på räddningstjänsten, för SVT.

– Det är en allvarlig olycka, uppgav polisens presstalesperson Mats Öhman.

Under tisdagskvällen tillkännagav polisen att en person, en man i 65-årsåldern, omkommit i olyckan. Två personer har förts till sjukhus. Polisen uppger att anhöriga till den omkomne har underrättats.

”En allvarlig olycka”

Åtta enheter från räddningstjänsten, två ambulanser och polis kallades till platsen. Räddningshelikopter från Värmland och Norge kallades också in.

Tre personer var inblandade i olyckan. En man avled på platsen och två personer, en man och en kvinna, skadades svårt. Båda två fick inledningsvis vård på platsen men fördes senare till Mora sjukhus respektive Falu lasarett.

– Vi har nått personerna, kommit fram och börjat vårda. Ambulansen gör prioriteringar och tar hand om de skadade och räddningsarbetet pågår en stund till, sa Anders Lasses på räddningstjänsten under räddningsinsatsen.

Utreds vidare

Polisen har spärrat av ett område och en utredning har inletts med rubriceringen vållande till kroppsskada. Ingen misstänkt finns i nuläget.

– Vi måste ha en rubricering för att kunna göra en utredning, sen kommer det att bli en haveriutredning vid sidan av vår utredning, säger Mats Öhman.

Haveriutredningen görs av Haverikommissionen, där man ska undersöka vad som orsakat olyckan. Enligt polisens insatschef i Dalarna, Patrik Åkerlund, kommer Haverikommissionen att ansluta under onsdagen för vidare utredning.

Texten uppdateras

Nedslagsplatsen i skogen. Foto: SVT
En helikopter rapporteras ha kraschat vid Djursjön sydväst om Leksand. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helikopterolycka utanför Leksand

Mer i ämnet