Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
47 hektar mark av de totalt 109 som Google köpt har nu avverkats. Foto: Torbjörn Wåhlin/Alexander Koivisto

”Stort steg” mot Googles etablering i Horndal taget – så krattar kommunen manegen

Uppdaterad
Publicerad

I början av januari lämnade Google in en miljö- och konsekvensutredning till Miljödomstolen för att få bygga det planerade datacentret i Horndal utanför Avesta. Ansökan ses som ett stort steg mot att den amerikanska it-jättens etablering verkligen ska bli av.

– Det är det största steget på fem år. De skriver i ansökan att efterfrågan på datalagring ökar så man hoppas att ansökan ska behandlas skyndsamt så att de kan komma igång och bygga så fort som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Isacsson (S). 

Planering för att göra plats åt boende

För att vara beredda när ett eventuellt investeringsbeslut tas har kommunen börjat planera för hur Horndal och Avesta ska kunna göra plats för alla de människor som väntas till regionen.

– I Horndal bor det ungefär 1100 personer och andra sådana här etableringar i Europa har genererat ungefär 1650 årsarbeten. Därför har vi tittat på boendefrågan, kommunikation och vilka samhällstjänster som kommer att behövas, säger Anders Friberg, kommundirektör. 

Den stora utmaningen

Nu hoppas kommunen locka företag som vill bygga bostäder, hotell och affärer. Planer för vad sådant skulle kunna byggas finns redan.

– Runt den 109 hektar stora mark som Google köpt finns ett annat område på 69 hektar som finns tillgänglig för försäljning. Den stora utmaningen är handel och service eftersom mycket av den marken är privatägd. Men det är ju också en stor möjlighet för de markägarna, säger Peter Granqvist, planingenjör. 

Google köpte marken i Horndal för 30 kronor kvadratmetern 2016. Vill man köpa industrimark i Horndal idag är det priset 300 kronor per kvadratmeter.

I klippet ovan berättar kommunalrådet Lars Isacsson (S) mer om planen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Google i Horndal

Mer i ämnet