På torget i Falun har julgranen blåst omkull. Foto: SVT/ Jennifer Howgate

Strömavbrott i Dalarna – över tusen drabbade

Uppdaterad
Publicerad
Över tusen elkunder är utan ström i samband med avbrott i Mora, Gagnef och Älvdalen. I fjällen har det varit liftkaos under dagen och under kvällen larmas det om nedfallna träd på vägar. På torget i Falun har julgranen blåst omkull.

Vad gäller avbrottet i Älvdalen så handlar det om närmare 300 kunder som är utan el, framför allt i Idre-Särna. Sluttiden där är preliminärt satt till klockan 21.

Strömavbrottet i Mora har en preliminär sluttid som är satt till klockan 23.22. Där är det drygt 230 berörda elkunder som drabbats.

I Floda i Gagnef drabbades 460 kunder under kvällen.

I Gävleborg har cirka 1400 kunder drabbats och i Värmland har över 3500 kunder drabbats av avbrott.

Träd över vägar

Samtidigt har SOS fått larm om träd som har fallit över vägar i Dalarna. Bland annat på E45 strax norr om Orsa. Även på Gamla Fjällvägen mellan Sälen och Lindvallen uppges det vara träd på vägen. Så även på väg 66 öster om Mångsbodarna. På torget i Falun har julgranen blåst omkull.

En inringare slog vid 20.30-tiden larm om en smäll och ett vitt sken vid ringen Borlänge. Det uppges handla om ett träd över kontaktledningen.

Liftkaos i fjället

Även i skidbackarna har det varit strul under tisdagen då det har varit stormstyrkor på fjället.

Flera liftar, så väl sittliftar som släpliftar, har varit avstängda till toppen av Sälenfjällen.

SMHI har en klass 1-varning för mycket hård vind i Dalafjällen. I övriga Dalarna har man utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar på upp till 25 meter per sekund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer