I videoklippet hör du varför personalen tror att tjuvarna inte ville behålla björnen, och om pjäsen ska stöldsäkras ytterligare framöver. Foto: Anders Hansson/SVT.

Här kommer den stulna björnen i Rättvik hem: ”Den är ju svår att gömma, tack och lov”

Uppdaterad
Publicerad

Den björn som sköts av kung Oscar II utanför Falun 1895 har stått uppstoppad i entrén till Rättviks kulturhus i 36 år. Men så en morgon i maj var den plötsligt borta. Utflykten varade i mindre än två veckor, och nu står den prydligt på sin plats igen.

Natten till i måndags, tio dagar efter försvinnandet, stod ett björnformat och väl inplastat paket utanför entrén när personalen kom till jobbet. Vilka som låg bakom kuppen där tjuvarna tros ha tagit sig in genom ett öppet fönster är ännu inte känt.

I videoklippet hör du varför personalen tror att tjuvarna inte ville behålla björnen, och om pjäsen ska stöldsäkras ytterligare framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.