Stulna medeltida träskulpturer tillbaka i Evertsberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de ovärderliga medeltida träskulpturerna som stals från kapellet i Evertsberg kommit tillbaka igen. En fem år lång kamp för de unika föremålen är över. – Det har blivit lugnt i magen, säger kapellvärden Christina Stormats

Det var ett historiskt ögonblick när dörrarna till altarskåpet öppnades i kapellet i Evertsberg på torsdagen.

Efter snart fem år är de unika medeltida träskulpturerna tillbaka.

Kyrkstölder

Var utspridda över Europa

Den sörjande jungfru Maria med den döde Jesus i famnen och hennes tio apostlar som stals därifrån skingrades över stora delar av Europa – men nu är de på plats igen.

 – Det är ju här de hör hemma, säger Ulla-Britt Emanuelsson från kyrkorådet i Älvdalen som var på plats när skåpet premiäröppnades.

Omfattande utredning

Det har varit ett stort detektivarbete efter stölden som skedde på hösten 2013. Först slog en konstkännare i Tyskland larm år 2015 om att föremålen fanns till försäljning. Sedan följde ett stort polisiärt arbetet med att hitta den skyldige på en av Kanarieöarna, gripa och döma honom och sedan att hitta de antika föremålen i flera olika europeiska länder. Några föremål var gömda och flera hade redan sålts vidare.

”Kapellets själ är tillbaka”

Kapellvärden Christina Stormats upptäckte stölden.

 – Jag brukar inte svära i kapellet med det gjorde jag då när jag upptäckte att altarskåpet var tomt, säger hon.

Nu putsas kapellet inför den officiella visningen för allmänheten på midsommardagen.

 – Nu har det blivit lugnt i magen. Kapellets själ är tillbaka, säger Christina Stormats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkstölder

Mer i ämnet