Foto: Nordmarkens pastorat

Efter sex års väntan – madonnan kommer hem

Publicerad

I juni 2012 utsattes Trankils kyrka i Årjängs kommun för inbrott och en flera hundra år gammal madonnaskulptur stals. Nu är statyn på väg hem igen.

Det var en tidigare dömd kyrkotjuv som hade stulit madonnan ur Trankils kyrka. Han greps för tre år sedan efter att spansk polis hittat stora mängder stulna kulturföremål i hans hus. Flera av föremålen hade stulits ur kyrkor i Sverige. Mannen dömdes i oktober 2015 till fem års fängelse.

Här hämtas den stulna madonnan hem. Foto: Lena Thor/Värmlands museum

– Det känns skönt att den här historien är på väg att få ett lyckligt slut. Statyn är sannolikt tillverkad här i regionen och hör hemma i kyrkan. Det har varit många vändor, och vi har väntat intensivt, säger Rune Wallmyr, kyrkoherde i Nordmarkens pastorat, i ett pressmeddelande.

Madonnaskulpturen är nu tillbaka i Sverige och fördes under onsdagen till Värmlands museum där en konservator ska kontrollera om den eventuellt har skadats. Skulpturen ska också stöldsäkras.

– Nu hoppas vi bara att den är i bra skick när vi får tillbaka den, säger Rune Wallmyr.

Skulpturen föreställer den heliga Anna, mamma till den heliga Maria, med dottern på sitt vänstra knä. På det högra finns spår av att Jesus stått där. Trankilsmadonnan har av allt att döma tillkommit någon gång på 1400-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkotjuven

Mer i ämnet