Tre stulna träskulpturer föreställande Madonnan och barnet, S:t Olov och S:ta Katarina.

Kyrkotjuven dödshotades

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade kyrkotjuven, en 65-årig spanjor som just nu avtjänar ett femårigt fängelsestraff för omfattande stölder från flera kyrkor och hembygdsgårdar runt hela Sverige har utsatts för hot från sina medfångar.

Det framkommer av en begäran om ersättning och skadestånd som han lämnat in till Kriminalvården.

Mannen menar att anstaltspersonal slarvat med sekretessbelagda dokument. Uppgifter som skulle varit hemliga har kommit till hans medfångars kännedom. Detta ledde i sin tur till att mannen fick dödshot riktade mot sig. Av säkerhetsskäl placerades då 65-åringen i isoleringscell.

Kyrkstölder

Den ofrivilliga isoleringen fick till följd att mannen inte kunde utföra sitt arbete på anstalten och gick därigenom miste om sin ersättning.

Kriminalvården medger att slarvet orsakat hoten och isoleringen. De menar dock att inget skadestånd kan betalas ut eftersom ingen skada uppstått. Däremot får 65-åringen drygt 470 kronor i sysselsättningsersättning.

Kyrkotjuven

Mannen dömdes redan 2006 för att ha stulit oersättliga kulturföremål ur kyrkor i länet, till fem års fängelse och livstids utvisning. 

Men när han släppts med villkorlig frigivning 2010 återföll han direkt i brottslighet. Han dömdes 2015 dömdes för grov stöld, brott mot utlänningslagen och grov smuggling till ytterligare fem års fängelse och utvisning.

65-åringen dömdes också att betala två miljoner kronor plus ränta i skadestånd till drabbade försäkringsbolag, kyrkoförsamlingar och hembygdsföreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkstölder

Mer i ämnet