Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till potatisodlaren Per-Anders i Stora Skedvi i Säters kommun, och hör vad som behövs för att potatisen ska bli frodig och fin. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Svårt få tag på dalaodlad färskpotatis till midsommar

Publicerad

Det har varit bra förutsättningar för potatisodlare i länet på sistone med ömsom sol, ömsom regn. Men färskpotatis som grott i dalajord är det svårt att få till midsommarlunchen.

– Den hinner inte bli färdig till midsommar. Potatisarna är som små ärtor, säger Per-Anders Roslund, potatisodlare i Stora Skedvi.

Potatisodlaren Per Wålstedt i Dala-Floda brukar erbjuda självplock av färskpotatis till midsommar men i år är potatisen sen.

– Jag är tveksam om färskpotatisen hinner bli klar, säger Per Wålstedt i Dala-Floda.

Den kalla våren och förseningar med utsädet har gjort att knölarna förmodligen är för små.

– Det är inte fråga om några stora volymer, säger Wålstedt.

Då brukar färskpotatisen vara klar

Kristian Willman i Dala-Järna kommer inte heller att ha färskpotatis till midsommar, men det brukar han inte ha.

– Vi har inte klimatet med oss för det, här är potatisen klar runt 20 juli säger han.

Men när det gäller den kommande skörden är både Willman och Per Wålstedt nöjda med säsongen hittills.

– Det var varmt och fint när vi satte potatisen och sen har det kommit en del regn, så vi ligger bra till, säger Willman.

I videon: Följ med till potatisodlingen där odlaren Per-Anders Roslund visar hur skörden ser ut just nu, och vad han tror om skörden i framtiden.

En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att kostnaden för en midsommarlunch har ökat markant och att just potatis ökat i pris med 7,5 procent jämfört med förra året. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.