Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi förklarar turerna runt tillståndsansökan från Gasbolaget Foto: SVT

SVT:s reporter förklarar: Gasföretaget i Falun saknade giltigt tillstånd – så har det gått till

Uppdaterad
Publicerad

Efter den kraftiga branden på ett gasföretag utanför Falun kan SVT Dalarna berätta att företaget inte hade giltigt tillstånd att hantera brandfarliga varor. I videon förklarar reporter Martin Heppich hur det har gått till.

Vi har sökt bolagets vd för en kommentar, men han har avböjt intervju.

• För att hantera en större en mängd vätskor och gaser som klassas som brandfarliga krävs tillstånd enligt lag.


• Tillstånd prövas av den kommun där verksamheten finns, men det är vanligt att kommunerna delegerar den uppgiften till räddningstjänsten. (För hantering inom försvarsmakten är det MSB som prövar tillstånden)

• Syftet med tillstånd är att det ska finnas ett kontrollsystem så att hanteringen sker på ett säkert sätt och i enlighet med lagkraven.

• Tillstånd beviljas ofta på många år i taget, men ska sökas på nytt i god tid innan de löper ut eller om verksamheten förändras på något vis.

• Verksamheten prövas då på nytt och man tittar på om hanteringen behöver anpassas till eventuella regler som tillkommit sedan tidigare tillstånd beviljats.

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gaslagerbranden utanför Falun

Mer i ämnet