Tidigt på fredagsmorgonen blåstes faran över efter syraläckan vid Outokumpu i Avesta. Räddningstjänsten avslutade då sin insats efter nästan 20 timmars insats med läckan av fluorvätesyra från i en järnvägsvagn.
LÄS MER: Utsläpp av flourvätesyra i Avesta
Under torsdagen uppgav polisen att man inlett en förundersökning som rubriceras som arbetsplatsolycka genom framkallande av fara för annan.
– Det är en rutinmässig åtgärd som handläggs av särskilda åklagare. Det är bra för oss att se om det finns några brister i arbetsmiljön eller liknande. Det finns inga misstankar just nu om att någon person avsiktligt skulle ha orsakat läckan, sa Stefan Dangardt till SVT Nyheter Dalarna på torsdagseftermiddagen.
På fredagen meddelar polisen att det tillkommit ytterligare en brottsrubricering om grovt miljöbrott.
Syran läckte till vattenledning
Enligt polisens presstalesman Stefan Dangardt ska den brottsrubriceringen ha dykt upp i samband med att händelserapporten lämnades över till åklagaren under torsdagen.
– Det kan nog ha att göra med att det hade läckt ut syra till dagvattnet, säger han.
Det var under torsdagseftermiddagen som kommunen informerade om att syran från Outokumpu hade läckt ut i dagvattennätet.
– Det har läckt ut litegrann genom Outokompos dagvattenledning som gått ut i Dalälven, berättade Oskar Gustafsson på Avesta Vatten och Avfall då.
Åklagaren: det är en vanlig brottsutredning
Det är kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin, vid riksenheten för arbets- och miljömål i Stockholm, som har hand om målet. Hon bekräftar att den tillkommna brottsrubriceringen har med utsläpp att göra.
– De brottsrubriceringar vi jobbar efter är arbetsmiljöbrott genom framkallande av fara för annan och även grovt miljöbrott – det är arbetshypoteserna eftersom att syran kommit ut ur lokalen. För så fort något kommer ut i naturen och riskerar att skada miljö och människor så är det ett miljöbrott, säger hon.
Hur går ni vidare nu?
– Jag har precis haft en lång genomgång med utredaren nu och vi vidtar vanliga utredningsåtgärder med inhämtning av uppgifter och förhör. När det gäller miljöbrott, så samarbetar vi med tillsynsmyndigheter som miljökontoret och de myndigheter som varit inblandade. Det är en vanlig brottsutredning helt enkelt.
Ingen fara för dricksvatten
Men Max Rupla, säkerhetssamordnare på Avesta kommun säger under fredagen till SVT Nyheter Dalarna att inte varit någon risk för det kommunala dricksvattnet.
– Den information vi fått är att det har inte gått ut i det kommunala dagvattnet eller påverkat våra kommunala verksamheter på något sätt, säger han.´