Efter syraläckan – kräver åtgärder på Outokumpu

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion på Outokumpu i Avesta efter den allvarliga läckan av fluorvätesyra i slutet av april. Nu krävs åtgärder.

LÄS MER: Syraläckan utreds som grovt miljöbrott

Det var den 27 april som ett läckage av frätande fluorvätesyra upptäcktes på Outokumpus område i Avesta. Det var ett okontrollerat utsläpp inne i en järnvägsvagn och där kommunens krisgrupp aktiverades, skolor stängdes och även dagvattnet drabbades.

Dalarna – Syraläcka i Avesta

Fem punkter att åtgärda

Efter att Arbetsmiljöverket nu gjort en inspektion, så har de sett fem punkter med brister som behöver åtgärdas.

Det handlar bland annat om att Outokumpu måste skicka in en utredning till Arbetsmiljöverket om det allvarliga tillbudet, att företaget måste ha rutiner för att alla medarbetare ska få samtal och krisstöd efter liknande händelser.

Även ett möte med räddningstjänsten måste hållas för att dra lärdomar och uppdatera rutiner efter händelsen.

Protokoll över syracontainrar

Arbetsmiljöverket pekar också på att alla som arbetar med kemiska ämnen i sitt arbete ska få personligt utprovade skyddsmasker och kräver att det ska finnas tydliga rutiner för filterbyten, rengöring och förvaring av de personliga skyddsmaskerna.

Ett annat krav är att de containrar som innehåller fluorvätesyra ska ha ett protokoll som visar vilka punkter som har kontrollerats innan den lastas med syran.

Där ska det kunna utläsas när senaste besiktning utfördes och när nästa besiktning ska göras.

Uppföljande kontroll

I slutet av september kommer en uppföljande inspektion att göras för att se så att bristerna åtgärdats.

Händelsen utreds också som ett grovt miljöbrott, men där meddelar kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin att utredningen fortsätter men kan inte säga när ett eventuellt åtal skulle kunna väckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Syraläcka i Avesta

Mer i ämnet