Skolelever hålls inomhus efter utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på flera skolor i Avesta hålls nu inomhus efter larmet om ett utsläpp av fluorvätesyra på Outokumpu.

Avesta kommun uppger vid 11-tiden att man som försiktighetsåtgärd beslutat att skolorna Bergsnässkolan, Domarhagsskolan, Karlfeldtgymnasiet och förskolorna Violen och Bergsnäs ska bedriva verksamheten inomhus.

LÄS MER: Utsläpp av syra i Avesta

Dalarna – Syraläcka i Avesta

Uppmanats att stanna inne

Rolf Engman är gymnasiechef och rektor på Karlfeldtsgymnasiet, som är en av skolorna som nu fått order om att stanna inomhus.

– Vi har fått order från förvaltningschefen Björn Hansson att vi ska se till att bedriva all verksamhet inomhus som en försiktighetsåtgärd.

Det ska dock inte påverkar undervisningen, menar Rolf Engman.

– Det gör det inte, för vi har sådana lokaler att vi kan vara utspridda men ändå befinna oss inomhus, så det påverkar inte.

Skolan har informerat eleverna om läget genom sin egna digitala portal och även genom information på skolans digitala skärmar.

Rektorn: ”Det handlar om 1200 elever – Jag hoppas vi nått ut till alla”. Se klippet här:

Fluorvätesyra

Fluorvätesyra är en färglös vätska med skarp lukt. Den är löslig i vatten i alla proportioner. Syran är mycket korrosiv och angriper (beroende på koncentration) kvarts, glas samt de flesta metaller utom vissa ädelmetaller.

Fluorvätesyra är mycket giftigt vid inandning, mycket irriterande för ögonen och ger svårläkta och smärtsamma sår vid hudkontakt.

Ämnet används bland annat vid etsning av glas och metaller.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Syraläcka i Avesta

Mer i ämnet