Max Rupla är säkerhetssamordnare på Avesta kommun. Foto: SVT

Säkerhetssamordnaren: Vi jobbar på olika riskscenarion

Uppdaterad
Publicerad

Sen syrautsläppet i Avesta blev känt, så har kommunen arbetat mycket med att informera invånarna om läget. Säkerhetssamordnaren, Max Rupla, menar att läget är relativt lugnt men att man jobbar med olika riskscenarion.

Vid lunchtid bedömdes läget som lugnt, men kommunen har ändå valt att dels starta upp sin lokala centrala krisledning och även gått ut med mängder av informationer till skolor, boende och verksamheter i trakten.

– Vi har förberett verksamheter i området ifall de skulle behöva göra någon åtgärd och förskolan precis invid Outokompo har flyttat sin verksamhet helt, säger säkerhetssamordnaren Max Rupla på Avesta kommun.

Dalarna – Syraläcka i Avesta

LÄS MER: Utsläpp av syra i Avesta

Skolorna har också beordrats att hålla eleverna inomhus, åtminstone resten av skodagen.

– Sen får vi ta en bedömning beroende på vad räddningstjänsten säger, berättar Max Rupla.

– Vi håller dem till skoldagen är slut – i dagsläget är det lugnt att vara utomhus och att man kan hämta sina barn och åka därifrån. Att vi håller eleverna inomhus är en ren preventiv åtgärd.

Boende informerade

Kommunen och polisen har också informerat de boende om vad som gäller och i nuläget ber man de boende att hålla ventilation stängd. Det är dock allt för tidigt för att säga om en evakuering ens skulle behövas.

– Vi håller på att jobba på olika riskscenarion, berättar Max Rupla som också säger att man håller flera stabsmöten.

Det här det berörda området i Avesta och riskområdet är 300 meter från olyckan. Bor eller arbetar du i berört området rekommenderas du att hålla dig inomhus och stänga av ventilation tills annat besked lämnas, skriver kommunen. Foto: Avesta kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Syraläcka i Avesta

Mer i ämnet