Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Riktigt bekymrad – rör sig om hela vårt kulturav” – se hur ordföranden i Stiftelsen Dalarnas Museum svarar om taket som dömdes ut redan 2014. Foto: SVT

Taket på Dalarnas museum dömdes ut redan 2014: ”Inte förstått allvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Det läcker in på flera ställen och kommer kosta flera miljoner att åtgärda. Nu kan SVT Nyheter Dalarna visa att situationen på Dalarnas museum varit känd länge – redan 2014 påpekades i en besiktning att taket var i stort behov av renovering.

Sedan i somras droppar vatten in från taket på flera ställen på Dalarnas museum. Att åtgärda skadorna kommer att kosta flera miljoner.

– Det pågår diskussioner med regionen och vi ser över verksamheten, för vi måste få de här pengarna. Till nästa års åtgärder har vi runt fyra miljoner, men det kommer inte att räcka, säger Bigitta Sohlberg (S) som är ordförande i Stiftelsen Dalarnas Museum.

Taket utdömt redan 2014

Bigitta Sohlberg har varit ordförande i ett år och det var i våras som hon fick information kring takfrågan.

Men ett besiktningsprotokoll som SVT fått ta del av visar att redan 2014 var takstolarna angripna av vitmögel, vilket kunde påverka bärigheten, och att takstolarnas hållfasthet var kraftigt försvagad.

– Jag har inte sett den här besiktningen förut. Men man behöver inte vara någon takexpert för att förstå det här, säger Bigitta Sohlberg (S) som är ordförande i Stiftelsen Dalarnas Museum och fortsätter:

– Men det har varit folk på museet och tittat så att taken inte ska rasa in, på varken personal eller besökare.

Strukturell problematik kring finansieringen

En stor del av museets verksamhet finansieras genom anslag och bidrag från Region Dalarna. Men enligt länsmuseichefen Christer Björklund ska de pengarna främst gå till själva verksamheten.

– Det finns en strukturell problematik i finansieringen kring fastighetsunderhållningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.