Tallrikar, stolar och sängar – här förbereds för flyktingmottagande i Malung

Uppdaterad
Publicerad

Om det kommer flyktingar från Ukraina så ska de snabbt ha någonstans att bo – i Malung-Sälens kommun plockas nu saker ihop till temporära bostäder.

Arbetsmarknadsenheten, AME, i Malung-Sälens kommun driver bland annat en kommunal second hand-butik i Malung.

Sakerna kommer från donationer från privatpersoner men de tär också prylar som har lämnats vid inlämningarna vid kommunens återvinningscentraler.

Dalarna och kriget i Ukraina

Förbereder boenden åt ukrainska flyktingar

Malung-Sälens kommun har i nuläget inte fått någon anvisning att ta emot några flyktingar av Migrationsverket. De som kommit till kommunen bor i nuläget hos privatpersoner.

Men om anvisningen skulle ske vill kommunen vara förberedda.

– I nuläget har jag fått en beställning på att ordna saker åt ungefär 15 personer och där allt ska vara klart att hämta nästa vecka, säger Pär Kindlund, chef vid AME.

Eftersöker ni från kommunen mer donationer?

– I nuläget ser jag att vi klarar uppdraget som vi fått utan problem, men vi vet samtidigt inte hur många som kan komma att komma hit, säger Pär Kindlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet