En tandläkare varnas av landstinget efter att ha utfört tandvård på sig själv och en nära anhörig utan att betala. Bilden är en genrebild. Foto: TT

Tandläkare varnas för gratis självbehandling

Uppdaterad
Publicerad

En tandläkare ska ha utfört tandvård på sig själv och en nära anhörig – utan att ta betalt, det rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Folktandvården i Dalarna beräknar att man gått miste om 8 450 kronor och nu varnas tandläkaren av landstinget.

– Vi hade att välja mellan polisanmälan och en varning. Vi valde det senare eftersom personen känner djup ånger och det står klart att det inte kommer att upprepas, säger tandvårdschef Karin Gunnars Hellgren till Nyhetsbyrån Siren.

”Samma kötider som alla andra”

Enligt Karin Gunnars Hellgren hör det inte till vanligheterna att tandläkare behandlar sig själva och man får över huvud taget inte utföra tandvård utan att debitera.

– Det finns inga förmåner för tandläkare, de har samma priser och kötider som alla andra, säger hon.

Har betalat i efterhand

Dessa regler följer Folktandvården upp regelbundet, berättar Karin Gunnars Hellgren.

– Dessutom har vi en särskild internkontroll. Vi vill inte att det ska försiggå oegentligheter. Därav denna varning, säger hon.

Tandläkaren varnas nu av landstinget för de uteblivna debiteringarna och för att behandlingarna inte journalförts. Tandläkaren ska även på uppmaning ha betalat för behandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.