Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kalle Moraeus och Gunde Svan lockar tandläkare, så ska Region Dalarna lösa bristen. Foto: SVT/Peter Magnusson

Tandvårdschefen om tandläkarbristen: “Vi kan inte erbjuda regelbunden tandvård till vuxna“

Uppdaterad
Publicerad

Tandläkarbrist har länge varit ett problem i Dalarna och idag saknas 22 tandläkare, 12 tandhygienister och 8 tandsköterskor.

– Vi kan inte erbjuda regelbunden tandvård till vuxna. Vi klarar av uppdraget med barn- och akuttandvård men knappt på de kliniker där vi helt saknar tandläkare, säger Region Dalarnas tandvårdschef Karin Gunnars Hellgren.

Det finns vakanser även i övriga Sverige och det råder stor konkurrens på eftersökan av utbildad tandvårdspersonal. Det Region Dalarna bland annat gör är att man inrättat ett antal stipendier för att locka tandläkare till länet.

Hör mer om lösningarna på tandläkarbristen i klippet ovan.

SVT rapporterade · Har du drabbats av bristen på tandläkare?

Ja, när jag gick till folktandvården. Bytte till privat tandläkare för tre år sedan och blir nu kallad regelbundet. Lite dyrare, mkt bättre service och det går snabbt att få tandläkartid vid behov.

Erika

Var tag alla tandläkare/hygenister vägen? Svaret:Har åkt hem till Portugal eller börjat jobba privat.Varför? Karin Gunnars Hellgren bör ta ansvar och svara på denna frågan.

J.B

Jag fick svaret ”5 års väntetid” och trodde de skojade med mig, men i såg att de menade allvar. Har fått åka lång väg till annan ort i landet för att få tandvård. Det blir dyrt och vissa år går jag bara till tandhygienist. Privata tandläkare är inte att tänka på, de vräker på sina priser något ohyggligt. För att få tandläkare till glesbygd så måste man göra sig attraktiv som arbetsgivare, många glesbygdskommuner har dålig kommunal service, obefintlig sjukvård, och är därtill vrånga i sin attityd till nyinflyttade från andra delar av landet. Jag vet av egen erfarenhet. Så kan man inte hålla på, då får man ingen arbetskraft. Kommunerna har mycket att lära.

Elisif

Har inte varit till tandläkaren pga nedläggning av 2 mottagningar..när jag ringde om en tid så fick jag beskedet att vända mig till privat tandläkare..

BM

Finns fantastiska tandläkare och tandvårdspersonal där jag bor i Gagnef.
Det verkar som tandvårdschefen gör ett väldigt bra jobb med rekrytering och har bra ideer, men det finns en brist på tandläkare i hela Sverige (även i Stockholm) idag. Dessutom, studenterna som har bott i de stora städer under sin lång utbildning kanske helst vill bo kvar där de har etablerat sig. Det kanske vore smart att fatta någon slags beslut högre upp inom politiken att testa en AT-period där nya tandläkare placeras på vissa landsting under några år direkt efter utbildningen för att lätta på trycket i landsbygden, och höjer chansen att de bor kvar.

A

Jag tycka Portugals tandläkaren är duktig. De får mindre pengar där och hjälpa oss i Sverige. Mycket bra!

Anni

Påverkas inte alls - har valt privat tandläkare och dom ringer å tjatar att jag ska komma på kontroll. (Men jag har valt att vänt till efter covid-19 vaccineringen så länge jag inte har några tandproblem) De som är bekymrade att folktandvården inte har tider är ju bara ett höra av sig till en privat! Inge dyrare, har tid å är mkt trevligare å mer välkomnande dessutom ! Förstår faktiskt ej problemet, iallafall ej här i Falun/Blge omr.

Sissi

Varför måste Sverige vara beroende av att få tandläkare från fattigare länder som Portugal, som ändå tycks ha råd att utbilda ett överskott av tandläkare. Vi borde väl ha råd att utbilda tillräckligt för våra egna behov.

Sven

låt blir ock locka hit läkare ock tandläkare från fattiga länder, de behövs i sina länder som inte har råd att utbilda nya läkare ock tandläkare, det omoraliskt.

H.B.

Jag påverkas inte alls. Jag har valt privat tandvård

Mikael

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer