Skyddsstoppet träder i kraft vid 17-tiden på fredagseftermiddagen. Foto: SVT

Taxibolag beläggs med omedelbart skyddsstopp

Uppdaterad
Publicerad
Nu läggs ett omedelbart skyddsstopp hos tre taxibolag i länet. Anledningen är att företagen utsätter personal för smitta när man inte inte lyckats hålla avstånden mellan chaufförer och passagerare under sjuktransport och färdtjänstresor.

Det är Borlänge taxi, Ludvika taxi och Granbo taxi i Gagnef som från klockan 17 på fredagseftermiddagen beläggs med skyddsstopp. Enligt Transportarbetareförbundet uppfyller inte företagen Folkhälsomyndighetens riktlinjer om avstånd mellan passagerare och chaufförer vid färdtjänst och sjuktransporter.

– Arbetsgivaren uppgav redan i mars att man har egna riktlinjer om att köra högst två passagerare i samhällsbetalda transporter. Men en kontroll i veckan visar att det inte stämmer, det kunde vara mellan sex och åtta passagerare i fordonen, säger Kent Christensen på Transportarbetareförbundet.

Skyddsstoppet gäller samhällsbetalda transporter från klockan 17 på fredagseftermiddagen och berör sammanlagt 120 anställda.

När vi når Granbo taxi på telefon får vi till svar: 

– Jag vill inte kommentera det här. Sedan lägger personen som svarat på. 

Efter ett möte med Arbetsmiljöverket under fredagskvällen ligger stoppet kvar och man kommer att göra en ny kontroll under måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer