Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Taymaz Jafari berätta om tiden efter att han frikändes från misstankarna och hur han upplevde att han i samhällets ögon var dömd ändå. Foto: Ann-Louise Julin /SVT

Taymaz friades efter ett halvår i häktet – förlorade jobb, bostad och vänner

Uppdaterad
Publicerad

5 månader och 13 dagar. Så länge satt Taymaz Jafari frihetsberövad innan han släpptes ur häktet i Gävle, fick en bussbiljett till Falun och blev tillsagd att åka hem. Men trots att han friats upplevde Taymaz att han ändå var dömd.

Idag uppmärksammar SVT Dalarna hur samhället bemöter den som varit misstänkt men som i domstol anses oskyldig.

Taymaz Jafaris liv förändrades radikalt den 8 mars 2021. Han var oense med en bekant om vem som var skyldig den andre pengar och ett möte på en gång- och cykelväg i Falun slutade med en allvarlig knivskärning och att Taymaz misstänktes för mordförsök. Här kan du höra Taymaz berättelse om vad som enligt honom hände den dagen.

Friades i hovrätten

Falu tingsrätt dömde honom för grov misshandel till fängelse i ett och ett halvt år men domen upphävdes av Svea hovrätt som bedömde att Taymaz agerat i självförsvar och friade honom helt. Efter nästan ett halvår i häkte utan kontakt med omvärlden släpptes Taymaz fri.

– Jag hade förlorat mitt jobb, min lägenhet och många vänner. Det tog en vecka att få tillbaka lägenheten, tur att jag hade min faster här så att jag kunde bo hos henne, säger Taymaz Jafari.

Taymaz upplevde att han blev bortvald vid jobbsökande, till följd av vad han varit misstänkt för. Foto: Ann-Louise Julin /SVT

Ratades på grund av sitt rykte

När Taymaz sökte nya jobb upplevde han att han valdes bort på grund av vad han misstänkts för. I sin tidigare bekantskapskrets var han nu ökänd och han fick höra att personer var ute efter honom på grund av knivskärningen.

– Jag hade behövt få hjälp från första stund. I första hand borde de ha hjälpt mig med jobbet, utan jobb kan man inte göra någonting. Jag sökte bidrag hos socialtjänsten, det tog två veckor innan jag ens fick ett svar.

Taymaz fick låna pengar av sin faster, pengar han fortfarande är skyldig henne.

– Jag vill ha tillbaka det som jag hade innan jag blev inlåst. Mitt gamla jobb sa att jag inte var välkommen fast jag visste att de behövde personal. När jag sökte nya jobb ville de inte träffa mig efter att de hade kollat upp vad som hänt. Jag har jobbat i fem år, jag har körkort  – men de ville inte ens träffa mig.

När SVT träffade Taymaz jobbade han i Borlänge. Han trivdes med jobbet men han hade hellre haft ett arbete i Falun för att slippa pendlingskostnaderna.

Ansökt om ersättning

Via sin advokat har Taymaz ansökt om ersättning för utebliven inkomst och lidande. Handläggningstiden är i normala fall ungefär sex månader och när den här artikeln publiceras har han ännu inte fått några pengar.

– Men det går inte att glömma hur det är att sitta inlåst i ett litet rum i sex månader. Jag drömmer mardrömmar och har svårt att sova om nätterna. För de skadorna finns det ingen som kan betala, säger Taymaz Jafari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer