Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Taymaz version av vad som hände i Kålgården i klippet ovan. Foto: Ann-Louise Julin /SVT

Taymaz friades från misstankar om mordförsök – nu berättar han sin version

Uppdaterad
Publicerad

Taymaz Jafari åtalades för mordförsök efter händelsen i Kålgården i Falun den 8 mars 2021. Idag är han friad från alla misstankar men känner att samhället trots det har dömt honom. Nu har han valt att ge sin version av vad som hände den där dagen.

Idag uppmärksammar SVT Dalarna hur samhället bemöter den som varit misstänkt men som i domstol anses oskyldig.

Taymaz hade egentligen en tandläkartid att passa men bedömde att han skulle hinna med att reda ut en konflikt med en bekant först. Han och den bekante hade haft ett hetsigt telefonsamtal på förmiddagen om vem som var skyldig den andre pengar och vem som egentligen hade rätt till ett par skor som var värda strax över 2 000 kronor.

De träffas på gång- och cykelvägen bakom Willys i utkanten av Kålgården i Falun. Den bekante hade då med sig tre andra män och det är här som berättelserna i polisens förundersökning börjar gå isär.

Mannens version

Enligt den bekante är det Taymaz som plötsligt drar fram en isoleringskniv och hugger mot honom. Han träffas i huvudet och armen och säger i förhör att han ska ha frågat Taymaz om ”ett par skor är värda att du gör så här?”. Sedan flyr Taymaz enligt den bekante från platsen.

En isoleringskniv liknande den som ska ha använts vid knivskärningen. Polisen hittade aldrig den aktuella kniven efter händelsen. Foto: Polisen

Taymaz version

Enligt Taymaz är det den bekante som har med sig kniven till mötet och svingar med den mot Taymaz. Han backar då och plockar upp en lång pinne som ligger på marken bredvid vägen. Hur hans berättelse fortsätter kan du se i klippet ovan.

Vittnenas version

Flera vittnen har beskrivit det som att det var mannen med den stora kniven som backade och mannen som blödde från huvudet som fortsatte framåt. Ett vittne blev speciellt viktigt eftersom han förstod dari och var den som ringde larmsamtalet. I SOS-samtalet säger han att han hört hur en av männen som var i sällskap med den bekante ringde efter förstärkning och att de skulle komma med fler knivar.

Taymaz förklaring: Därför gick han inte direkt till polisen

Ganska snabbt efter händelsen identifierade polisen Taymaz som misstänkt gärningsman men Taymaz själv hade åkt till Stockholm. Han hade sedan tidigare bokat en tid med en mäklare där för att titta på en lokal där han ville öppna ett skrädderi.

– Jag var 22 dagar från min dröm. Jag hade lägenhet i andra hand fixad, jag hade mina industrisymaskiner där. Sedan hände det här.

Efter visningen återvände Taymaz till Falun och strax efter midnatt den 10 mars ringde han på porttelefonen till polishuset i Falun.

Flyttar till Stockholm

När den här artikeln publiceras har Taymaz flyttat till Stockholm. Tanken är att jobba i hemtjänsten och läsa en engelskakurs så att han blir behörig att studera modedesign.

– Falun var en jättebra stad men jag är tvungen att flytta av flera anledningar. Både för att känna mig tryggare och för att kunna nå mina drömmar.

”Taymaz Jafari angreps av fyra personer, inledningsvis beväpnade med isoleringskniven och en mindre kniv. Sedan Taymaz Jafari tagit isoleringskniven hade de andra kvar den mindre kniven. En femte person var på väg till platsen med fler knivar.

De inblandade rörde sig hela tiden på så sätt att Taymaz Jafari backade, motad bakåt av de andra. Trots att Taymaz Jafari inledningsvis försökte vifta med isoleringskniven, i avskräckande syfte, och skrek att de andra skulle backa, avbröts inte angreppet.

XX avbröt inte heller angreppet efter att han skurits i huvudet och blödde mycket. Det framstår närmast som slumpartat att slaget mot huvudet träffade just där. Taymaz Jafari slog därefter vid tre tillfällen mot XX arm, i vilken denne höll en kniv. Han använde först isoleringsknivens trubbiga sida, men när det inte fick effekt använde han till slut den vassa sidan.

Ingenting tyder på att Taymaz Jafari hade uppsåt att orsaka XX den allvarliga skadan. Taymaz Jafari var trängd och hade begränsade flyktvägar, givet att cykelbanan var omgiven av staket och buskar. Mot denna bakgrund bedömer hovrätten att det våld som Taymaz Jafari använde för att avvärja angreppet inte var uppenbart oförsvarligt, även om det ledde till att XX fick en livshotande skada.”

Källa: Svea Hovrätt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer