Region Dalarnas chefläkare om masstestningen: ”Tycker inte det känns meningsfullt längre”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett extrainsatt möte på torsdagsmorgonen har Region Dalarna beslutat att begränsa covid-testningen för allmänheten. Och nu kan tidsbokning för testning återinföras. Samtidigt ifrågasätter chefläkaren i regionen om det fortsatt är meningsfullt att testa i den utsträckning som man gör idag.

– Labben som analyserar kan inte ta emot alla prover helt enkelt, säger Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna om mötet på torsdagen där regionen beslutade att begränsa covid-testningen även under torsdagen och fredagen. Det är risk för att begränsningen kan komma att fortsätta även i nästa vecka och på grund av rådande tryck på testningen har man nu inlett en process för att återinföra tidsbokning för tester.

– Det gör vi av två skäl. Dels så att folk slipper åka i onödan bara för att vända hemåt tomhänta och dels för att bättre styra vilka tester som kan tas, säger chefläkare Roger Larsson.

Coronaviruset i Dalarna

Nu ifrågasätter också chefläkaren i regionen om det verkligen är meningsfullt att fortsätta att testa alla med symtom.

– Jag tror vi är på väg mot en situation där Folkhälsomyndigheten förändrar indikationen för vem som ska provta sig framöver, säger han.

Testkit reserveras för personal och smittspårning

I nuläget får provtagningskit läggas undan för att  finnas tillgängliga för vård- och omsorgspersonal, men det är svårt att bedöma hur många kit som behövs.

– Med tidsbokning hoppas vi veta mer exakt hur många som behövs till vårdpersonal och till allmänhet, säger Roger Larsson som tror att tidsbokningen kan komma igång i början av nästa vecka.

I klippet: Hör mer vad chefläkare Roger Larsson säger om situationen och tankar kring om masstestning bör fortsätta eller inte – ”Får man provsvar efter 5-6 dagar känns det inte meningsfullt längre”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet