Styrelsen för Lugnetbolaget har polisanmält tidigare vd.

Lufabs förra vd polisanmäls av styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för Lugnet i Falun AB, Lufab, har beslutat att polisanmäla sin tidigare vd, Liselotte Jonsson, för misstankar om grov trolöshet mot huvudman. Beslutet togs efter att styrelsen tagit del av Falu kommuns granskning.

– De uppgifter som framkommit gör att vi vill gå till botten med det här, därför gör vi en polisanmälan, säger Lufab:s styrelseordförande Veronika Zetterberg (M), i ett pressmeddelande.

Under dagen presenterade Falu kommuns stadsjurist Leif Nilsson den utökade granskningen. Därefter beslutade styrelsen för Lufab att gå vidare med en anmälan till polisen.

Vidare beslutar styrelsen att bolaget ska kräva skadestånd av den tidigare vd:n för ren förmögenhetsskada.

Sparkades efter granskning

I augusti i fjol fick dåvarande vd:n, Liselotte Jonsson, lämna Lufab efter att KPMG utfört en granskning av dennes utövning, liksom arbetsmiljön i bolaget och hur upphandlingar gått till. I november presenterades uppgifter som gjorde gällande att det funnits brister i upphandlingar och att den interna kontrollen brustit. Vidare påpekades problem med arbetsmiljön.

Den tidigare vd:n polisanmäls nu för grov trolöshet mot huvudman och förfalskning av urkund.

– Personligen så ser jag väldigt allvarligt på det här som framkommit och vill därför gå till botten med detta och få svar. Beslutet att anmäla var enhälligt av styrelsen, säger Veronika Zetterberg.

Nu ska polisen utreda dessa misstankar i samarbete med åklagare.

Även en konsult krävs på 8 miljoner kronor. Detta efter felaktig rådgivning i samband med Sweco-tvisten rörande renoveringen av hoppbackarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.