Beslaget som gjordes hos Falubon kom att bli ett av de största vapen- och ammunitionsbeslagen som gjorts i Sverige. Foto: Polisen

Tonvis med vapen och ammunition i hemmet – nu döms Falubon till fängelse

Publicerad

I dagarna dömdes den man i 60-årsåldern som tidigare misstänkts för att ha förvarat ett ton vapen och ammunition i flera av sina bostäder till fängelse av Falu tingsrätt.

I de fyra bostadshus som mannen under 2016 ägde i Falun, Sågmyra, Sälen och Skåne fann polisen cirka ett ton ammunition och annan militär utrustning. Ett beslag som skulle bli ett av de största vapen- och ammunitionsbeslagen som gjorts i Sverige.

Den 20 september samma år så häktades mannen. Han försattes senare på fri fot då åklagarens bedömning var att det inte fanns någon risk för att mannen skulle påverka utredningen.

– Det är svårt att säga när det här arbetet kommer att vara klart, det är otroligt mycket i beslag som ska dokumenteras. Och därför är det för mycket begärt att han ska sitta häktad, berättade åklagaren Eva-Lena Jansson.

En samlare

Frivården har uppgett att mannen ska ha diagnosen samlarsyndrom, en bild som polisen delar.

– Vi betraktar honom som en samlare, sa då polisens presstalesman Stefan Dangardt till SVT.

Förnekar brott

Mannen har under rättegången förnekat brott på samtliga punkter, men har medgett att han varit grovt oaktsam.

Nu döms han för bland annat vapenbrott och grovt vapenbrott till ett års fängelse. Mannen stod sedan tidigare också åtalad för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva föremål. Dessa har under utredningen lagts ned på grund av preskription.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.