Regiondirektör Anders Friberg kommunchefen i Malung-Sälen Christina Holback har båda uppdrag i Visit Dalarna. Hör vad Christina Holback säger om att sitta både som kommunchef och i Visit Dalarnas styrelse. Foto: Patrik Qvicker

Topparna som ger grönt ljus för coronaläget i fjällen sitter på dubbla stolar

Uppdaterad
Publicerad

De två topptjänstemän i Dalarna som offentligt nu gett grönt ljus för att tiotusentals turister kan åka till Dalafjällen i jul och nyår, sitter på dubbla stolar.

Regiondirektör Anders Friberg och kommunchefen i Malung-Sälen Christina Holback är de som gett myndigheternas officiella godkännande. Men båda har också ledande positioner i turistbolaget Visit Dalarna.

– Jag ser inte problemet. Visit Dalarnas uppdrag är ju inte att få hit folk på osäkra premisser, säger Christina Holback.

Anders Friberg är turistbolaget Visit Dalarnas vice ordförande och Christina Holback sitter i företagets styrelse. Visit Dalarna har ett stort intresse för att fjällanläggningarna öppnar till jul. Samtidigt är Friberg och Holback i sina andra roller som myndighetspersoner, de topptjänstemän i länet som igår tillsammans med fjällföretagen gjorde ett offentligt ställningstagande att det trots coronaläget är tryggt att öppna fjällanläggningarna till jul och nyår. Ett beslut som lett till omfattande kritik.

Holback är inte rädd för det som kan uppfattas som dubbla lojaliteter.

Coronaviruset i Dalarna

– Vi har ju fått de direktiv som gäller och det ju också upp till var och en att ta ansvar, säger kommunchefen Christina Holback.

Tyskland, Österrike och Italien resonerar helt annolunda och har beslutat att hålla alla skidanläggningar i Alperna stängda över jul och nyår.

– Sverige tar ansvar för Sverige. Vi är inte i Alperna nu, säger Christina Holback.

SVT Nyheter Dalarna har sökt regiondirektör Anders Friberg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet