Foto: SVT

Trafikvecka pågår i Dalarna: ”Går fort på morgontimmarna”

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan genomför polisen en så kallad nationell trafikvecka med fokus på trygghet och hastighet.

Det är särskilt fokus på tätbebyggda områden och i synnerhet skolor och förskolor.

55 procent av förare i Sverige håller inte hastigheten, generellt sett. Det berättar Johan Alm, trafikpolis i Dalarna. Polisen gör därför en särskild insats för att få bukt med problemet.

– Nu är det skolstart och vi vill att våra barn och ungdomar ska känna sig trygga när de går till och från skolan, säger Johan Alm.

Problem vid lämning och hämtning

Ragnar Jansson, lärare på Södra skolan i Falun, upplever att det kan bli problem när föräldrar ska lämna och hämta. I övrigt tycker han att folk är ganska bra på att hålla hastigheten – åtminstone vid Södra skolan.

– Jag tror att det spelar roll att polisen är här flera gånger och gör hastighetskontroller. Då tar man det lugnt, säger Ragnar Jansson.

Varierar över dygnet

Trafikpolisen Johan Alms uppfattning är att folk är sämre på att hålla hastigheten vissa tider på dygnet.

– Min upplevelse är att det går fort på morgontimmarna, sedan sjunker farten från niotiden ungefär. Innan dess är det som att alla som ska någonstans redan har kommit dit. Framåt lunch börjar trafiken komma igång igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.