Trafikverket föreslår trafikplikt till Mora

Publicerad

I dagarna har Trafikverket föreslagit i en remiss att Mora kommun ska få allmän trafikplikt via flyg. Det skulle innebära stora möjligheter för kommunens utveckling, för företagen och för export- och besöksnäring, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Det här känns helt fantastiskt. Det här har vi kämpat för länge. Trafikplikt är en otrolig möjlighet för Mora, säger Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande.

Försökt flera gånger

Mora kommun har vid ett flertal tillfällen lagt fram argument till Trafikverket om trafikplikt via flyg.

– Mora växer och utvecklas, det innebär att vi behöver rekrytera ny kompetens de närmaste åren, då är restiden en oerhört viktig del. Trafikplikt innebär kortare restider och en betydligt förbättrad tillgänglighet, berättar Anna Hed.

Trafikplikt innebär att staten går in och stöttar där tillgängligheten behöver bli bättre och upphandlar flyglinjer för de flygplatser som har störst behov. De nya trafikavtalen ska börja gälla oktober 2023 till och med 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer